Nymburk 29.8.2020 - Šachový oddíl TJ Sokol Sendražice

Přejít na obsah

Nymburk 29.8.2020

Aktuality

O pohár starosty
Nymburk 29.8.2020

Relativně široká výprava našich hráčů se vydala na oblíbený a silně obsazený rapid do Nymburka. Nejlépe se vedlo předsedovi Vaškovi Uhlířovi, který ukázal, že tím předsedou není jen tak.
Bližší podrobnosti v následujícím komentáři.

NYMBURK – O pohár starosty města Nymburka.
29.08.2020
Letošní 6. ročník tohoto turnaje se musel kvůli koronaviru přeložit z jarního termínu až na konec prázdnin. Přesto byla opět velká účast – 114 startujících. Ze Sendražic jsme se tam vypravili ve větším počtu. Výprava se skládala z pěti hráčů (Lukša, Uhlíř, Novák, Řebíček a Kuta) a jednoho dalšího šachisty, který u nás již několik roků hostuje a je oporou našeho oddílu. Tím je Ing. Jiří Groh.
 
Domácí pořadatelé zvládají organizaci turnaje na výbornou. Přesné rozdělení funkcí zajišťuje, že nejsou žádné časové prodlevy. A dále je na místě pochválit prostornou hrací místnost, ve které se všem šachistům hraje výborně.

Po úvodním proslovu starosty města Nymburka Ing. Tomáše Macha, Ph.D., který přivítal všechny účastníky, popřál hodně úspěchů a slíbil další konání této velmi pěkné šachové akce i příští rok, se mohlo přistoupit ke hře.
 
Rapid se hrál na 9 kol a přinesl bojovné výkony na 64 polích. Během turnaje se nemusel řešit žádný problém, takže hlavní rozhodčí Ing. Hora byl bez práce.
 
Nyní zhodnocení výkonu našich hráčů:
Ti nejsilnější, tj. Ing. Groh, Jirka Novák i Mirek Řebíček zahájili turnaj velmi dobře. Obsazovali místa v horní polovině tabulky a byl předpoklad jejich celkového velmi dobrého umístění. MUDr. Lukša si počínal v rámci svých možností a během první poloviny turnaje byl se svým umístěním spokojen. Lukáš Kuta sice zahájil turnaj vlažně, ale během dalších bojů se zlepšoval a výborným závěrem skončil na místě, které korespondovalo s jeho nasazením.
 
A nyní k nejlepšímu hráči Sendražic na tomto turnaji. Vašek Uhlíř dostal v prvním kole za soupeře IM Přibyla. Což znamenalo samozřejmě nula bodů. V dalších partiích se dostal na zisk 50%, což považoval za přijatelný výsledek. V posledních třech kolech, když měl mimo jednoho hráče daleko silnější soupeře, dokázal ve všech partiích zvítězit. To ho vyneslo na krásné 31. místo v turnaji celkově a mezi hráči s malým Elem obsadil 3. místo s finanční cenou.
 
Závěr:
Všem našim hráčům jako kapitán jsem po turnaji vysvětlil, že ve švýcarském systému jsou nejdůležitější pro celkové umístění poslední dvě kola. To se potvrdilo v případě Vaška Uhlíře
a Lukáše Kuty. Ostatní v posledním kole prohráli a tím si zhoršili konečné postavení v tabulce.
  
Naše umístění                          bodový zisk                            nasazen
 31. Václav   Uhlíř                            5,5                                     70             
 33. Jiří          Novák                        5                                        37
 35. Jiří          Groh                          5                                        29
 58. Miroslav Řebíček                       4,5                                      51
 86. Aleš        Lukša                         3,5                                      80
 89. Lukáš     Kuta                           3,5                                      86
  
Turnaj velice dobře posloužil všem našim hráčům jako dobré rozehrání před mistrovskými zápasy nové sezony 2020/2021.
Návrat na obsah